Szakmák Éjszakája

Péntek 13.

Szakmák Éjszakája

az Egri Szakképzési Centrum tagintézményeiben 2018-ban, avagy

,,Helló meló! Na de melyik szakma..”

                                                                                                                                    

2018. április, péntek 13. Heves megyében, a Szakmák Éjszakája esetében a szerencsenap volt, hiszen ebben az évben 3576 fő látogatott el a programra, vagyis 1398 többen, mint tavaly.

Ezzel Heves megye lett az első, amely átlépte az 1%-os álomhatárt, azaz, a lakosságának több mint 1%-a vett részt a Szakmák Éjszakája programjain.

 Ilyen látogatottsággal az országos 1. helyezést is bezsebelhette az Egri Szakképzési Centrum a 44 szakképzési centrum között.

Minek is köszönhető az idei siker?

Először is az Egri Szakképzési Centrumban és a tagiskoláiban dolgozó lelkes kollégáknak, segítő diákoknak, akik időt, fáradtságot nem sajnálva, mertek játszani, a gyerekek fejével gondolkozni, aminek folytán remek programok valósulhattak meg péntek 13-án Egerben, Füzesabonyban, Gyöngyösön, Hatvanban és Lőrinciben.

Hadd említsem meg a segítő kollégákat név szerint:

Ádám Andrea, Bozsóné Szabó Ágnes, Dányi Imre, Gőghné Ragó Anett, Juhászné Szabó Katalin, Kocsisné Birkás Edit, Lázár Margit, Szabó Bérces Katalin.

Másod sorban a program jó hírének.

Ugyanis könnyű úgy hirdetni valamit, ha már hallottak róla az emberek, főleg, ha pozitív dolgokat.

Vagyis elmondhatjuk, hogy a legjobb reklám, maga a tavalyi program volt!

A szakmatanulás, szakmaszerzés presztízse egyre nő manapság, köszönhetően a népszerű pályaorientációs rendezvényeknek is.

A Szakmák Éjszakája országos pályaorientációs program 2016-ban indult útjára Szegedről.

Az ötlet pedig egy akkor 8 éves solymári kisfiú, Rozványi Salamon Péter fejéből pattant ki, aki egy Kutatók Éjszakája program végeztével megkérdezte édesapját, hogy miért nincs egy olyan éjszaka, amikor kipróbálhatná, mi minden lehet belőle, mit takarnak az egyes szakmák.

Rozványi Sala a saját bőrén tapasztalhatta meg, milyen érzés az, amikor egy gyermeki ötlet testet ölt. Az ötletét ugyanis tett követte, édesapja Rozványi Dávid jóvoltából, aki történetesen a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal pályaorientációs munkatársa.

Így történhetett meg az, hogy Sala immár 3. éve próbálhatja ki a szakmákat a szakképzési centrumok szakgimnáziumaiban, a SZAKMÁK ÉJSZAKÁJÁN.

Idén édesapjával, édesanyjával együtt Egerbe látogattak el és az ő beszámolójuk alapján elmondható, hogy tartalmasnak és érdekesnek találták az egri programokat és nagyon jól érezték magukat, egyetlen bánatuk, hogy nem tudták az összes iskolát felkeresni.

  1. április 13-án, az Egri Szakképzési Centrum 8 tagintézményében, 5 városban 164 program valósult meg.

Hogy milyen programok?

Lehetett fúrni, faragni, varrni, esztergálni, gyúrni, mixelni, sütni, szerelni, robotot programozni, autóversenyezni, állatot simogatni, Kempózni, zumbázni, TRX-ezni.

Kóstolni ételeket, italokat, borokat bevizsgálni, traktort vezetni, tűzoltó bemutatózni, újraélesztést tanulni, sminkelni, fodrászkodni, célba lőni, íjászkodni, megnézni, hogy zajlott egy műtét 1848-ban, nagy cégekkel megismerkedni, gyárat látogatni, víztoronyba felmenni és még sorolhatnám tovább, hiszen se szeri se száma nem volt az érdekesebbnél érdekesebb programoknak.

A résztvevők megtapasztalhatták azt is, hogy a tagintézmények szakmáikat figyelemfelkeltő, élményszerű módon tudják bemutatni, jó szakmai háttérrel, jó tanári kollektívával, segítőkész diákokkal – hiszen általuk lett inkább fesztivál, mintsem egy hagyományos pályaorientációs rendezvény ez az éjszaka.

S hogy mi a legfontosabb célja a Szakmák Éjszakája programnak?

Az, hogy minél több szakmát tudjanak az ESZC iskolái bemutatni az érdeklődők számára, röpke 4 óra leforgása alatt, és felhívják a fiatalok figyelmét arra, hogy érdemes szakmát tanulni!

Reméljük ezt sokan látták, megtapasztalták és kezdik érteni a jelmondatot, ami így hangzik:

Egy jó szakma többet érhet egy diplománál!

Akik nem hiszik el ezt, kérdezzék meg Rozványi Salát személyesen, majd ő elmeséli milyen volt Egerben a Szakmák Éjszakája, megérte-e elfáradni nekik ide, Heves megyébe szakmát kipróbálni.

Aux Krisztina
Egri Szakképzési Centrum